Anasayfa
  MTBTR'de Bugün 
 Forum 
2009 Bisiklet Katalogu
İkinci El
Piyasadan

Kurallar   About us   Biz Kimiz   İletişim ve Yardım   Hoş Geldin, üye girişi yapın Üye Girişi

Arama
web mtbtr.com

Etkin konularEtkin konular   Forumlarda AraAra   YardımYardım
  Giriş YapGiriş Yap   Kayıt OlKayıt Ol
Elektrik, Elektronik, Giyim ve Diğer Ürünler
 m t b t r . c o m | Dağ Bisikleti Türkiye | Elektrik, Elektronik, Giyim ve Diğer Ürünler
Konu Konu: Tek tekerli römork (Karınca) isteyenler Cevap YazYeni konu aç
Yazanlarda
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Yer: Turkey
Gönderen: 08.Ağustos.2008 saat 12:04 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Herkese selam,

Şu anda üniversitenin Nükleer Fizik Laboratuvarı'nda deney düzeneğinin otomasyonu üzerinde çalışıyorum. Dün, kısa vadeli programımız belli oldu. Buna göre 2 hafta daha laboratuvarda çalışma yapılacak, ardından herkes 1 aylık tatile çıkacak, Eylül 15 gibi tekrar çalışmalara ve deneylere başlanacak.

Ben de bu 1 aylık sürede İzmir'e geleyim diyorum. Arkadaşımla konuştuk, bu zaman zarfında Karınca imal edeceğiz.

Mevcut ağırlığı (7.5 kg) azaltmak için tasarımda birçok değişiklik yapmayı planlıyorum. Ağırlığı 6 kg civarına çekmeye çalışacağım. Tabi sağlamlık değişmeyecek. Aynı zamanda aşağı yukarı 2 yıldır kullandığım için birçok noktada ufak tefek geliştirmeler yaptım, yapmayı planlıyorum. Şu anki hali bile özgün Bob Yak'dan daha iyi... (Örneğin Yak'ı yere koyduğunuzda, boyun vidası yere bir çivi gibi batıyor. Dolayısıyla çadırın içine ya da narin zemini olan bir eve koyduğunuzda zemine zarar veriyor. Karınca'da ise bu sorun halledildi. Ayrıca Yak, yere koyduğnuzda düz durmuyor. Bu nedenle yükünüzü yerleştirirken dengeli yerleştirip yerleştiremediğinizi anlayamıyorsunuz. Karınca'nın yerde düz durması, yükün dengeli yerleştirilmesine yardımcı oluyor. Bunun yanında Karınca, Yak ile Ibex'in ortasında özelliklere sahip. Ibex kadar büyük mesafede yaylanamıyorsa da Yak kadar da katı değil. Böylece Karınca, arazide tam yükle (40 kg) sorun çıkarmadan kullanılabiliyor. Hassas parçalara zarar gelmiyor, ben şahsen İzmir'den Ankara'ya kadar bilgisayarımı taşıdım. Kaldırımlardan onlarca defa indim, herhangi bir sorun oluşmadı.)

(Diğer fotoğraflar http://cerem.cshus.org/Bisiklet adresinde)

Bob Yak ile ilgili bilgi şuradan bulunabilir : Bob Trailers

Kullanacağım malzeme cinsleri :
Kasa : Demir (Herhangi bir sanayi sitesinde (hatta kasabada) kaynak gerekirse yapılabilir, Yak'da bu mümkün değil)
Mandal, pim, vidalar : KromNikel (Avantaj : Sağlam, paslanmaz)

Fiyat konusunda henüz bir şey söyle(ye)miyorum, eğer çok istek olursa emeğimizin karşılığını sürümden elde edecek şekilde düşük bir fiyat verebiliriz.

İsteyenler şimdiden söylesin, planlarımızı yapalım.

Düzenleyen cerem aslan 14.Ağustos.2008 saat 09:41
Yukarı dön İzle 2183.cerem's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 2183.cerem Ziyaret Et 2183.cerem's Ana Sayfa

Piyasadan  Bütün ürünleri görmek için...
BİNLERCE ÜRÜNDE İNDİRİM
BİNLERCE ÜRÜNDE İNDİRİM
Fiyat: 0EUR

Erdoğanlar Bisiklet
MICHELIN DIŞ LASTİKLERDE %30 İNDİRİM
MICHELIN DIŞ LASTİKLERDE %30 İNDİRİM
Fiyat: 0EUR

Bike & Outdoor
KCNC Scandium TI Pro Lite Sele Borusu
KCNC Scandium TI Pro Lite Sele Borusu
Fiyat: 75EUR

Yeşil Bisiklet
Mavic Cross Trail Jant Seti
Mavic Cross Trail Jant Seti
Fiyat: 396EUR

Kaçkar Bisiklet
Sirrus Sport
Sirrus Sport
Fiyat: 649EUR

Aktif Pedal
2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 16.Ağustos.2008 saat 19:48 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Arkadaşlar tekrar selam,

Planlarda değişiklik oldu. Bugün sanayide 4 adet Karınca malzemesi yaptırdım, yarın İzmir'e gidiyorum. Her ne kadar burada "Ben istiyorum", "Hayır ben istiyorum" türünden bir talep olmadıysa da şu anda daha fazla isteğe cevap veremiyoruz.

Görüşmek üzere.
Yukarı dön İzle 2183.cerem's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 2183.cerem Ziyaret Et 2183.cerem's Ana Sayfa

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Yer: Ordu
Gönderen: 16.Ağustos.2008 saat 20:22 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Selamlar Cerem. Önceden de belirttiğim gibi karıncanın taliplisiyim. Fiyatını bildirdikten sonra eğer benim bütçeme uyarsa hemen bir tane yaptırmak istiyorum ;)

Ebit bisiklet festivalinde oldukça inceleme fırsatım olmuştu.Cidden çok hoşuma gitti. Ama dizayn olarak bir iki ufak değişiklik ricam var. Arka tekere sabitleme kısmı hatırladığım kadarıyla somun vidalarla sağlanıyodu. (Yanlış hatırlamıyosam) Bunu farklı bir dizaynla yine mandallı sisteme çevrilinebilirmi? Birde bob ibex gibi amortisörlü de yapılabilineceğini belirtmiştin önceden.(Bunu sana danışmak istiyorum) Sence gereklimi?

Düzenleyen enes şensoy 16.Ağustos.2008 saat 20:24
Yukarı dön İzle 1810.enes's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 1810.enes

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 16.Ağustos.2008 saat 20:43 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Bu arada sitenide yeni görmüş oldum. Hoş yazılar var. Konuşma üslubunu ve espiri anlayışını sitene ve yazılarına da aktarmışsın. Hoş olmuş :)

Düzenleyen enes şensoy 16.Ağustos.2008 saat 20:44

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 17.Ağustos.2008 saat 02:33 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Selamlar Enes,

Hemen belirteyim, aklında yanlış kalmış, arka teker mandallı sistemle bağlanıyor... :)

Eğer Ibex'den bahsettiysem büyük ihtimalle şöyle demişimdir: "Karınca'nın tabanı esnek malzemeyle yapıldığı için bir noktaya kadar Ibex gibi davranıyor, ayrıca Ibex gibi amortisör konmadığı için ağırlık da azalıyor. Yani her ikisinin (Yak ve Ibex'in) avantajlarını birleştiriyor"...

Ben şu anki tasarımdaki temel esasları değiştirmeyi düşünmüyorum. Değiştirmek hiç gerekli değil, hatta değiştirmemek gerekli...

(Site yorumu için teşekkürler, beğendiğine sevindim :)

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 17.Ağustos.2008 saat 07:20 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Bu arada eski karıncaya bakarken ''Keşke ağırlık merkezi biraz düşürülseymiş '' dedim ve yukarıdaki yazıma ekleyecektim. Sonra karınca 2'nin fotoğrflarına baktığımda zaten bunun yapılmış olduğunu gördüm :) Ama belki arka izci teker kısmından'da yere yakınlaştırılma yapılabilir. Ben fikirlerimi ileteyim  BAkarsın bunlardan biri kafanda bir parıltıya dönüşür.İşte o zaman ne mutlu bana

Ayrıca madem üretiyosun bunu ve cidden orjinal bir isim koymuşsun.Bunu karıncanın kasasının uygun bir yerine'de işlemen oldıukça güzel olacağı  kanısındayım ;)

Birde karınca'yı aldığımda elimden geldiğince objaktif ve bi kaç parçadan oluşan bir karşılaştırma yazısı hazırlamayı planlıyorum.Normal arka bagaj+heybe+yük ile aynı miktrda yük+Karınca. Kullanıcı dengesi Km saati, nabız saati verilerine dayanarak.Düz asfalt yol, düz stabilize yol,asfatl çıkış ayrı ayrı denemeyi planlıyorum. Eğlenceli bir test olacağına inanıyorum

Düzenleyen enes şensoy 17.Ağustos.2008 saat 07:23

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 18.Ağustos.2008 saat 22:13 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Enes,

Logo olarak şu nasıl sence:

(İsmini hatırlayamayanlar için, şekildeki arkadaş "Atom Karınca" :)

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 18.Ağustos.2008 saat 22:45 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Evet oldukça uygun. Fakat benim fikrim kasaya kazınmış güzel fontlu bir ''KARINCA'' yazısı. Ve bu yazının uygun bir yerinede bilindik bir karınca figürü... Hatta bu karıncanın ağzı havaya bakar ve çenede ise bisiklet figürü. Tabii bunlar hayali uydurmalar.Pratikte nasıl gmörünür veya o karınca çenesindeki bisiklet figürü çok ince işçilik istermi ya da o bisiklet belli olurmu bilemiyorum

Bu günlerde aklım nedense hep bu karıncaya takıldı  Özellikle şu ağırlık merkezi konusuna...Arka izci teker bağlantı kısmına düşeyde 3-4 delikli bir yapı ile yere olan yüksekliğin ayarlanması sürüş konforunda artışa sebep olurmu? Ya da buna değermi? Veya yapılması mümkünmü? Bu konular kafamı kurcalamaya başladı... Tabii şu an önümde elle tutulur veya pratikte bir faaliyette bulunmadığım için kafadan planlar kurmak oldukça kolay kaçıyor

Düzenleyen enes şensoy 18.Ağustos.2008 saat 22:47

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 20.Ağustos.2008 saat 09:14 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Karıncanın çenesindeki bisiklet figürü biraz pisikopat havası katar bence... Bugün boruları alıp büküm işlemlerini yapacağız, sonrasında kaynak ve boya var. Boya aşamasında ihtimallerimizi değerlendirebiliriz.

Tekerleğin yerini değiştirmek mümkün olmaz, çünkü tekerleğin yüksekliğiyle birlikte boyun açısı da değişiyor Ayrıca bunların hepsi birer maliyet ve ağırlık demektir, o yüzden 1 tane iyi ayar belirleyip uygulamakta fayda vardır.

Tabi sen yine fikirlerini belirt, bakarsın güzel bir şey denk gelir.

Fiyat olarak da 300 YTL belirledik. İlgilenenlere duyrulur.

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 21.Ağustos.2008 saat 23:59 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Ben yine bol keseden atmaya devam edeyim

Cerem yazıyı gövdeye kazıma şeklindemi yaptırmayı düşünüyorsun? Yoksa sticker şeklindemi?

Paintte kafada bişeyler canlandıracak bi kaç şey hazırladım...

498.Mumi
Forum kurdu
Forum kurdu

Yer: Australia
Gönderen: 24.Ağustos.2008 saat 00:56 | Kayıtlı IP Alıntı  498.Mumi

Oooohooo..Biraz şöyle ara verelim diyoruz hayata,gel gör ki neler neler dönmüş alttan,köprü altı sular değil,seller geçmiş. :)
Mesajların hepsini okuyamadım,malum,zamansızlık ve zamansızlık içerisindeki fazlaca işler.Zira,yinede söylemek isterim ki,böyle bir proje olacak olsa,içine dalmak isterim..Ne yapıyorduk?

Biology+My Body-Light Weight Bike*Long Climbs=Life..
Yukarı dön İzle 498.Mumi's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 498.Mumi Ziyaret Et 498.Mumi's Ana Sayfa

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 26.Ağustos.2008 saat 17:52 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Cerem habersiz bırakma bizi

Son durumlar nasıl? Eğer bir aksilik çıkmaz ise karınca ile para kazanmaya başlıcam

Düzenleyen enes şensoy 26.Ağustos.2008 saat 18:13

823.Tolga
Mtbtr Ekibi
Mtbtr Ekibi

Yer: İstanbul
Gönderen: 27.Ağustos.2008 saat 11:05 | Kayıtlı IP Alıntı  823.Tolga

Enes bu konularda yeteneklisin anlasilan, onerilerimi sana hitaben yazayim::

Eger bir yerlerden bir karincanin "portre" resmini, yani onden sadece kafasinin gorunusunu bulup onun uzerinde calisabilirsen cok daha dikkat cekici olabilir.

Bir digeri: Karincalar agirliklarinin misli yukleri tasiyabilirler, buyuk bir yapragi dikine tutarak bile tasiyabilirler. Boyle bir resim uzerinden calismak da dikkat cekici bir sonuc verebilir. Hatta belki de bu "karinca" icin amacini ve ozelliklerini vurgulayan bir logo da olabilir.
Yukarı dön İzle 823.Tolga's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 823.Tolga Ziyaret Et 823.Tolga's Ana Sayfa

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 27.Ağustos.2008 saat 14:00 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

823.Tolga wrote:
Enes bu konularda yeteneklisin anlasilan, onerilerimi sana hitaben yazayim::

Eger bir yerlerden bir karincanin "portre" resmini, yani onden sadece kafasinin gorunusunu bulup onun uzerinde calisabilirsen cok daha dikkat cekici olabilir.

Bir digeri: Karincalar agirliklarinin misli yukleri tasiyabilirler, buyuk bir yapragi dikine tutarak bile tasiyabilirler. Boyle bir resim uzerinden calismak da dikkat cekici bir sonuc verebilir. Hatta belki de bu "karinca" icin amacini ve ozelliklerini vurgulayan bir logo da olabilir.

öncelikle yetenekli olduğumu düşünmenize sevindim  Fakat bu üstteki 4 çalışma 5-10 dk içinde paintte kendiliğinden şekillenen çalışmalardı. Flash'ı sever uğraşırdım önceleri... Umarım boş bir zamanımda kendimi daha fazla geliştirebilirim...

Fikirleriniz üzerinde çalşıacağım bakalım neler çıkıcak :)

823.Tolga
Mtbtr Ekibi
Mtbtr Ekibi

Yer: İstanbul
Gönderen: 27.Ağustos.2008 saat 17:40 | Kayıtlı IP Alıntı  823.Tolga

Su sayfanin basindaki foto is gorebilir belki...

http://animals.nationalgeographic.com/animals/bugs/ant.html

Yukarı dön İzle 823.Tolga's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 823.Tolga Ziyaret Et 823.Tolga's Ana Sayfa

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 28.Ağustos.2008 saat 03:25 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Arkadaşlar pek vaktim yok, şu kadarını söyleyim, yarın kaynak aşamasına geçiyorum. Görüşürüz...

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 29.Ağustos.2008 saat 10:28 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Selam,

Şimdi vaktim var :) Yaklaşık 2 hafta oldu, bu süre zarfında Çiğli Organize Sanayi Sitesi'nde çalışmalara devam ediyorum. Kalacak yer sorunu olduğundan her akşam çadırda kalıyorum. (Gerçi bugün Fatih'lerdeydim). Dolayısıyla internete girip, son durumları haber vermeye fırsatım olmadı.

Boru bükme aşamasında önce boru bükme aletini yaptım, sonra boruları büktüm. Tüm büküm işlemleri tamamlandı.

Şu anda parçaları kaynak yapmak için kullanacağım kalıpları hazırlıyorum.

Sanırım boya hariç her şey, haftaya Çarşamba bitmiş olur...

1108.Tolga
Forum kurdu
Forum kurdu

Yer: izmir
Gönderen: 03.Eylül.2008 saat 13:52 | Kayıtlı IP Alıntı  1108.Tolga

cerem ben alıcam ama elde bi bisiklet var onu satmam gerekiyor. ondan sonra. inşallah senin de vaktin kalır.
Yukarı dön İzle 1108.Tolga's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 1108.Tolga

6856.Ergün
Yeni Kullanıcı
Yeni Kullanıcı

Yer: Ankara
Gönderen: 04.Eylül.2008 saat 11:32 | Kayıtlı IP Alıntı  6856.Ergün

Sevgili Ceren bey,
Bende bu römorkten almak istiyorum. Sizle iletişim kurabileceğim bir telefon numarası verebilirseniz sevinirim.
Ergün TEKER
05324676329
Yukarı dön İzle 6856.Ergün's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 6856.Ergün

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 10.Eylül.2008 saat 23:47 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Selamlar,

Bugün ilk Karınca bitti. Genellikle internet bağlantım olmuyor, habersiz bıraktığım için kusura bakmayın...

Görüşürüz...

11543.Uğur
Yeni Kullanıcı
Yeni Kullanıcı

Gönderen: 11.Eylül.2008 saat 13:40 | Kayıtlı IP Alıntı  11543.Uğur

Sitendeki bazı resimler telefonla çekilmiş sanırım.Bunlar da iyi bi makina ile çekilseymiş hoş olurdu.
Yukarı dön İzle 11543.Uğur's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 11543.Uğur

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 13.Eylül.2008 saat 15:55 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Herkese selam,

Tüm Karınca'lar bitti, bu hafta içerisinde boya, bayrak vs. gibi ayrıntıları halledeceğim.

Uğur, o fotoğrafları bile çekebildiğime şükrediyorum, yoksa elle çizmem gerekecekti. İleride bir fotoğraf makinası alınca daha güzel fotoğraflar çekerim...

Görüşmek üzere...

11543.Uğur
Yeni Kullanıcı
Yeni Kullanıcı

Gönderen: 13.Eylül.2008 saat 23:22 | Kayıtlı IP Alıntı  11543.Uğur

Yaa özür diliyorum ama bu aletin bisikletle nasıl senkronize hareket edeceği konusunu kafamda netleştiremedim.Çok yavaş dönüşlerde ya da virajlarda yan yatınca nasıl tepki veriyor.Sürüş esnasında çekilmiş videoları var mı?
Link verdiğin yabancı sitede de video bulamadım.

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 14.Eylül.2008 saat 00:06 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Selamlar,

Dilim döndüğünce ben anlatmaya çalışayım

Yanlış hatırlamıyorusam römork direk arka teker miline özel bir adaptör ile bağlanıyordu.(Veya onun gibi bişey ) Burası römorkun kaldırım gibi biyerden inerken düşeyde hareket etmesine imkan sağlıyor.Siyah okun çıktığı yer ise bisiklet sağa-sola dönerken arka tarafında belirtilen noktadan itibaren  sağa sola dönüşü sağlıyor.Bir nevii gidonun kadrodan ayrı şekilde sağa-sola dönmesi gibi...

Öyle aman aman test etme fırsatım olmadı ama virajları geniş almak gerekiyor.Çok dar viraj alımında denge bozuluyor, römork ile bisikletin monte noktalarına aşırı yük biniyor. (ki bu zaaf arka yüklü bagaj içinde geçerli.Dar virajlarda denge kaybı yaşanıyor). Sonra Cerem arkadaşımızın yorumlarına göre bisikleti sağa-sola doğru yatırarak pedal basmak bu sistemle pek akıllıca değilmiş.

11543.Uğur
Yeni Kullanıcı
Yeni Kullanıcı

Gönderen: 14.Eylül.2008 saat 23:39 | Kayıtlı IP Alıntı  11543.Uğur

Anladım enes.Açıklama için teşekkürler.Cerem'in koyduğu fotoğraflara ve yazdıklarına bakılırsa çok kullanışlı bi alete benziyor.Bizzat tecrübe etmeden de edinmek benim için lüks olacak şu an için.

1108.Tolga
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 17.Eylül.2008 saat 00:41 | Kayıtlı IP Alıntı  1108.Tolga

ya satamadım bisikleti yaa. bi satilsa hemen alıcam vallaha

1108.Tolga
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 24.Eylül.2008 saat 12:58 | Kayıtlı IP Alıntı  1108.Tolga

cerem sana nasıl ulaşabilirim. bana özelden bi telefon filan atsana

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 25.Eylül.2008 saat 10:48 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Herkese selam,

Bugün itibariyle tüm Karınca-3'ler tamamlanmış bulunuyor. Toplamda 4 adet bulunan Karınca'lardan 1 tanesi Enes'in, 1 tanesi benim, kalan 2 tanesi de satışa hazır... Benim şu anda kullanmakta olduğum Karınca-2, zaten aslında Göktürk abinin olduğundan, kendisine vereceğim.

İsteyenler bana e-posta ile ya da telefonla ulaşabilirler.

Görüşürüz...

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 26.Eylül.2008 saat 22:25 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Selam Cerem,

Yazında ''Karınca 3'' ibaresi geçti.Sanırsam hedefine ulaştın ve karınca 2'yi daha da hafifleterek bazı değişikliklere gittin.Bu değişikliklerden biraz bahsedermisin  Karınca 3 ü alır almaz test sürüşlerine başlayacağım .o zaman bende detaylı bilgileri ekleyeceğiö...

Düzenleyen enes şensoy 26.Eylül.2008 saat 22:26

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 27.Eylül.2008 saat 12:40 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Karınca-2 ile Karınca-3 arasındaki temel değişiklikler şöyle :

* Ağırlık 7,5 kg'dan 6,7 kg'a düştü.
* Arka tekeri tutmak için kullanageldiğim bisiklet maşası yerine yine borulardan imal ettiğim teker tutacağı sayesinde, Karınca'nın altına doğru uzanan 2 cm'lik çıkıntı giderildi (Böylece kaldırımlardan çıkarken aşağıyı vurma sorunları en aza inecektir).
* Statik boya kullanıldı (çizilmelere karşı görece daha dayanıklı).
* Boyun bağlantısında furş yatağı yerine burç yatak kullanıldı.
* Boyun açısı yeniden ayarlandı.
* Boyun bağlantı noktaları içeriye çekildi (böylece Karınca bisikletten ayrılıp yere konduğunda tamamen kasasının alt çerçevesinin ön borusu üzerinde duruyor. Bu sayede daha dengeli oluyor, konduğu yeri çizmeyeceği garantileniyor).
* Bisikletin arka tekerine takılan mandalın tasarımında değişiklik yapıldı, böylece alyan başı, mile kusursuz olarak kaynatıldı. Ayrıca yeni tasarım sayesinde, alyan baş yalama olursa, yenisinden hiç bir farkı kalmayacak şekilde mili tamir etmek mümkün olacak.

Bugün Doğa'dan fotoğraf makinasını alacağım, fotoğrafları en yakın zamanda koyarım...

Düzenleyen cerem aslan 27.Eylül.2008 saat 12:40

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 04.Ekim.2008 saat 17:18 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

... ve işte birkaç fotoğraf:

Düzenleyen cerem aslan 04.Ekim.2008 saat 17:20

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 05.Ekim.2008 saat 20:32 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Bugün Çeşme'den İzmir'e giderken yaptığım denemede Karınca'nın toplam ağırlığı 27 kg iken 50 km/saat hızda ellerimi bırakıp pedal çevirebildiğimi; 70 km/saat hızda da manevraların sorun olmadığını, kontrolün kaybolmadığını gördüm. En yüksek hız denemesi için daha uygun bir ortam gerekebilir, şimdilik yükle denenmiş en yüksek hız 70 km/saat.

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 16.Ekim.2008 saat 20:47 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Karınca 3 dün elime ulaştı. Kısa sürede montajını tamamladım fakat bu seferde bisikletimin vites kolları ve arka vitesi yerinde değildi.Cumartesiye vites kollarım ve arka vitesim geliyo.Onları taktıktan sonra ilk deneme sürüşlerine başlayacağım.

Kısaca genel izlenime gelince işçilikte en ufak bir kusur bulamadım desem yeridir.tamamiyle yeterli bir alet ve yük kapasitesi oldukça iyi diyebilirim.Sağlamlık konusunda kafamda en ufak bir soru işareti yok artık.Yük limiti olarak kesin bişey söylemek zor. Oldukça sağlam görünüyor.Benzetmek gerekirse inşaatlarda kullanılan el arabaları kadar yük taşıyacağına inanıyorum. Geniş çaplı testleri hava durumuna göre 1-2 haftaya kadar yapmış olurum

Düzenleyen enes şensoy 16.Ekim.2008 saat 20:50

1108.Tolga
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 17.Ekim.2008 saat 10:10 | Kayıtlı IP Alıntı  1108.Tolga

ya şu bisikleti satanadım gitti. bende istiyorum alayım evde bi ekonomi bakanıundan bi türlü bütçe alamıyorum. bisiklet satılsın. öyle diyo.

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 17.Ekim.2008 saat 14:22 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Daha test edemedim ama sadece tur amaçlı değil şehir içindeki işlerinizi halletmenizde büyük katkısı olacağına inanıyorum.Pazar alış-verişi v.s gibi yükleri kolaylıkla ve hızlı bir biçimde kimseye muhtaç olmadan taşıyabilirsiniz.

Tolga abi gizli gizli para biriktir öyle al (Ben öyle yaptım :p )

1108.Tolga
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 17.Ekim.2008 saat 15:25 | Kayıtlı IP Alıntı  1108.Tolga

nereye gizli para biriktiyorsun. babandan gizlemeye benzemez bu. :)

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 18.Ekim.2008 saat 23:53 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Az önce karınca ile küçük bi sahil turu attık. Yük olarak ne koyayım diye düşünürken aklıma annemin sakladığı plastik yağ bidonları geldi.İçlerine su doldurup küçük bi bavula sığdırdım ve karıncanın kasasına sabitledim.Ama unuttuğum bi nokta vardı.Su bidonlarını ağzına kadar doldurmamıştım.Bu da sürüş esnasında bidon içindeki suyun dalgalanamsından küçük bi dengesizlik yarattı. Toplamda 16 kg yük koydum.

Artık unutmamanız gereken bi kaç husus var.
 1:Artık bisiklketin arkası daha uzun.Öyle her gördüğünüz dar dönemeçlere giremezsiniz.

2:Her ne kadar asıl yük kendi bisikletinizde olmasa da bisiklete yanal kuvvet uygularkan güçlük çekeceksiniz.Arkadaki yük bunuzorlaştırıyor.Ki yapmamanızda daha sağlıklı açıkçası.

3: Karıncanın alt kısmı ne kadar yeterince yüksek olsa da belirli bir yükseltiden daha fazlasından inmemeniz-çıkmamanız gerekli.Zira karıncanın atl kısmı kaldırıma sürtecektir.

Benim lastiklerim 1.95 fakat diş tarzlarında dolayı 2.10 olarak söyleyebilirim (Tioga factory) Karıncanın tekeri çevreleyen boşluğuna milimetrik oturdu.En ufak bir sürtme yok fakat boşlukta yok denecek kadar az. Yani 2,10dan daha kalın lastik gireceğini sanmıyorum.Ki tur için 2,10 bie kalın kaçar

Dar viraj alımlarında bile tahminimden daha az denge kaybı olduğunu belirtmek isterim.Bahsettiğim dişli lastiklerimle parke yolda 15 sn liğine 40 km hıza çıkabildim. Defalarca kaldırımdan indim çıktım. Bir bagaj+heybe çanta ile bu kadar rahat davranamazdım.4 basamaklı bir merdivenden indim orda da sorun çıkarmadı. Hatta uzun bir merdiven inmeyi yeltendim fakat gece gece başıma iş almayayım deidm ve vazgeçtim :D Pürüssüz zeminde arka freni kitleyerek hafif arkayı savurmayı denedim.Onda da pek bi dengesizlik yapmadı açıkçası...

Yazdıklarım şu an aklıma gelenler. Sayılsal verilere dayanan testlerimi ilerikigünlerde yapacağım...

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 19.Ekim.2008 saat 02:44 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Bu arada karınca ile ilgili küçük bir planım daha var.Hala araştırma safhasındayım fakat konu ile alakalı teknik bilgim çok zayıf.ÖZellikle Cerem ve Tolga abiden (Durudoğan) fikir ve düşüncelerini istiyorum.

Dinamolu bisiklet göbeği

Planım kısaca şu.Shimano nexus dinamolu göbeği karıncanın izci tekerine monte edio elektrik üretmek.Bu üretilen elektrikle ceptelefonu, laptop, pil v.s şarj etmek... Linkini verdiğim başlıkta bulabildiğim bazı bilgiler mevcut. Bu düşüncemin yapılabilme ihtimali varmı? Yapılabilir ise karşılaşacağım sorunlar ve izlemem gereken yol hakkında bilgi verirseniz sevinirim. (Tabii öncelikle bana uygun göbeği bi şekilde temin etmem gerekecek )

1108.Tolga
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 20.Ekim.2008 saat 10:06 | Kayıtlı IP Alıntı  1108.Tolga

ben bahsettiğin tolga abi değilim ama idare et.

bu konuyu bende çok araştırmıştım vakti zamanında. o zaman bulduklarımı sana aktarayım. muhtemelen ağırlıkları ve fiyatları şu anda daha da uygun hale gelmiştir.

1 güç kaynağının (dinamo) dengesiz elektrik üreteceği düşünülerek ilk ürünün çıkışı ile ürünün ulaşacağı hat ürerinde voltaj dalgalanmasını önlemek için 12 volt çıkışlı bir gerçek regülatör kullanmalısın.

2 oto çakmağından 12 volt alıp bunu 220 volt yapan dömüştürücüler var. bunlardan bir tane edinmelisin.

bütün bunları yaparken sistemin amper cinsinden geriliminin aynı olması gerekiyor.

benim araştırdığım dönemde toplan ağırlık 3,5 kg civarındaydı toplam maliyette 450 - 500 ytl gibi bi rakamdı.

açıkcası ben sonradan gereksiz buldum. yol üzerindeki herhangi bir benzin istasyonu, kahve, bakkal, v.b. ne zaman ihtiyacım olsa bana yardımcı oldu.

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 20.Ekim.2008 saat 15:42 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Herkese selam,

Öncelikle Karınca-3 modelinin zaman içerisinde uzun yol amaçlı (yol amaçlı) gelişim gösterdiğini söylemeliyim. Mesela Karınca-1 yerden daha yüksekti (sanırım 5 cm kadar). Tabi ki bu durumun artıları ve eksileri oluyordu. Örneğin kaldırımlardan paldır küldür geçmek Karınca-1'de daha kolayken Karınca-2 ve Karınca-3'de daha dikkat ister hale geldi. Benim kendi deneyimlerime göre Karınca-3'ün yerden yüksekliği ve geometrisi birçok durumda çok güzel iş görüyor. Bunun bir özellik olduğunu belirtmek isterim.

Diyelim ki yüksek bir kaldırımdan (25-30 cm) inmeniz gerekecek (uzaktan bakarak aşağı yukarı yüksekliği tahmin ettiniz). Bu durumda iki şey yapabilirsiniz.

1. Ön teker kaldırımdan indiğinde duracak şekilde yavaşlarsınız. Bisikletten inersiniz. Seleden tutarak Karınca'nın altı yere sürtmeyecek şekilde kaldırarak ileri taşırsınız, bırakırsınız.

2. Kaldırıma varmadan hızlanma şansınız varsa hızlanırsınız, tam arka teker kaldırımdan ayrılacakken pedalları da çekersiniz, böylece süper bir uçuşla yırtarsınız. (Genelde tercihimi bu yönde kullanıyorum).

Eğer Karınca-3'ün ağırlık merkezi Karınca-2 gibi aşağı çekilmiş olmasaydı bu zıplama işleri daha zor olabilirdi (olurdu).

Ayrıca Karınca-2'yi ormanda da kullandım, oldukça dik toprak yığıntılarını sorun çıkmadan geçebildiğimi gördüm. Bu yüzden Karınca-3'ün yerden yüksekliğini artırmamayı tercih ettim.

Karınca-3, Karınca-2'den de uzun... Bunun sebeplerinden biri, dağ çantalarının da sığabilmesine imkan vermekti. Onca zaman Karınca-2'yi kullandıktan sonra Karınca-3'ün dar yerlerdeki tepkilerine alışmak için hala biraz zamana ihtiyacım oluyor. Kaldı ki yeni bir kullanıcının buna hayli hayli ihtiyacı olacaktır

Karınca'nın tekerine dinamo koymak yerinde bir düşünce. Benim de ilgimi çekiyor ne zamandır, yapabilirim. Sistemin akış diyagramı şu şekilde olabilir:

1. Dinamoyu bağla.
2. Dinamoyu devreye sokan anahtarı fren koluna yerleştir.
3. Dinamonun pilleri doldurabilmesi için gereken devreyi hazırla.
4. Pillerden alınan gerilimi uygun seviyede çıkışa veren devreyi hazırla.

Bana kalırsa artık cep telefonları bile USB'den doldurulabildiğine göre birkaç adet USB çıkışı eklenebilir. Böylece fotoğraf makinası, cep telefonu, lambaların pilleri vs. doldurulabilir.

Benim uzun yolda ihtiyacım olan şeylerden biri de dizüstü bilgisayar olduğundan, ben bir de 19 V çıkışı ayarlayabilirim. Tabi ki bu durumda pillerin boyutları da değişmeli.

Dolumlu pil olarak NiMh ya da NiCd kullanılabileceği gibi bendeniz tavsiye etmiyorum, bence böyle bir amaç dahilinde Li-Ion piller daha yerinde bir seçim olacaktır. Zira piller her an doldurulabilir, ya da pillerden her an enerji talep edilebilir. NiMh ya da NiCd pillerin bir eksisi budur, tamamen bitmeden doldurulmamalıdır.

Dinamo devreye girdiğinde, gücüne göre, bisikletin enerjisini alacağından yavaşlamaya sebep olacaktır. Bu yüzden frenleme yapılacağı zaman devreye alınması akıllıca olur. Bu yüzden Shimano'nun dinamo göbekleri yerine daha güçlü dinamo koymak, amaca daha iyi hizmet eder. Frenleme esnasında küçük bir dinamo, yeterince yavaşlama sağlamayacağı için yine normal fren kullanmak gerekecektir, bu durumda da yeteri miktar enerjiyi depolamamız kolay olmayacaktır.

Ayrıca pillerin doluluk oranının bir ekranda görülmesi yerinde olur derim. Hatta kendime yapacağım kilometre saatine Karınca'daki dolumlu pillerin doluluk oranını gösteren bir özellik de ekleyebilirim, iyi olur

Fikirler güzel, talep artarsa bunu da hayata geçirebiliriz...

Görüşmek üzere...

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 20.Ekim.2008 saat 23:37 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Selamlar,
    Göbekteki dinamonun aman aman bir sürtünme yapacağını sanmıyorum.Tabii denemeden bilemeyiz.Ki zaten bu shimanonun göbeklerinde sistem sürekli aktif halde bildiğim kadarıyla.Göbekte elektirk enerjisi üreten sistemin aç-kapa mekanizması yok bildiğim kadarıyla.

Ayrıca karıncanın izci tekerine bu göbeği bağlamanın bir avantajı dagha var.DÜşük hızlarda gidilse dahi 26'' tekere nazaran izcitekerdeki göbeğin devri daha yüksek olacak ve elektirk üretimi artacak. Shimano kitapçığında (Kutsal Kitap ) benim amacıma en uygun modelde yüksek hızlarda lambanın hasar görebileceğinden bahsediyodu. Yani burada voltajın yükselmesi durumumu söz konusu? Benim asıl merak ettiğim nokta ister istemez hızımız sabit olmayacak ve yer yer voltaj düşüp çıkacak.Voltajı sadece belirli bir aralıktayken sisteme salan bir alet gerek yada voltajı sabitleyecek bi alet.... Araştırmaya devam ediyorum falat elşektrik bilgim zayıf olduğundan hi,ç bişii anlamıyorum :D

Bu arada Cerem, arka teker milini mandallıya çevirmek için kafamda bi fikir vardı.Sonra bunu bisikletçimle paylaştım.Kısa yoldan 1-2 dk içinde bi parça söküp yerine başka bi parça ekleyerek sistem mandallı oldu :D Tek sorun diğer taraf yine allen anahtarlı.. Şimdilik bu yeter.Sonra eğer temin edebilirsen iki tarafıda aynı şekilde diş açılmış (Yani allen başı kaynatılmamış) bi mil isteyeceğim senden.Böylece tam manasıyla mandallı bir sistem olacak.Ayrıntıları yarın fotoğraflarla eklerim ;)

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 21.Ekim.2008 saat 10:30 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Enes, gözüme girmeye başladın... Mandalın ayrıntılarını merakla bekliyorum :) Yalnız umarım diş uzunluğuna dikkat etmişsindir, ben özellikle 15 mm boyunda bir somun imal ettim. Daha kısa somun, büyük yükleri taşımakta yetersiz olacak, dişleri sıyıracaktır.

Göbeğe bağladığın dinamo, mekanik yapısı nedeniyle değil, ters elektromotor kuvveti nedeniyle "sürtünme" yaratacaktır. Yani dinamolu göbeğin çıkışına bir yük (dolumlu pil, lamba vs...) bağlamazsan normal göbekten hiçbir farkı olmayacaktır.

Tamam, şöyle örnek vereyim. Minik doğru akım motorunu al, ucuna bir kol bağla, tek parmağınla döndürmeye başla. Motorun çıkışları açık devre olsun (hiçbir şey bağlama). Elinle döndürmeye devam ederken motorun çıkışlarını kısa devre et. Ne kadar zorlanacağını göreceksin. Bunun en kısa açıklaması şu: Motor, ürettiği enerjiyi aslında senin döndürme kuvvetinden temin ediyor. Bu yüzden bir çeşit "sürtünme" oluyor diyebiliriz.

Motorun ürettiği enerjinin gerilim değeri ne olursa olsun bu gerilimi istediğin değere çıkarmak ya da indirmek mümkündür. (bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/DC_to_DC_converter)

DA motorun (dinamonun) çıkışındaki gerilim, motorun hızına bağlıdır. Yüksek devir, yüksek gerilim anlamına gelir. Dediğim gibi, bu sorun değil, bu düzenlemeleri yapacak devreyi defalarca yaptım. En son uğraştığım devrede 3 Volt'u 30 Volt'a (500 mA çekecek şekilde) çıkarıyordum. Tek kafamı kurcalayan kısmı, sistemin verimliliği ve küçük yer kaplama sorunuydu. En sonunda yüzey montaj devre elemanlarıyla imal ederek küçük boyutlarda imal etmiştim. Bir tek verimlilik konusunu iyileştirmeye çalışıyordum (ETA > %90 olmalı)

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 21.Ekim.2008 saat 22:37 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Cerem şimdi anladım neden sürtünme yapacağını :) Sen o sistemi geliştire dur acaba güneş panelinden cep telefonu, pil v.s şarj edebilecek kadar elektrik üretebilirmiyiz??

Karınca'nın mil kitinin mandallı şekli aşağida

Bu iki fotoğraf yeterince şey anlatıyordur umarım

Kullanılan malzeme sele mandalı. Şimdilik işimi görüyor fakat milde ufak bir değişimle daha orjinal birşey çıkabilir.Fakat bu kullandığım mandalın dişleri görüldüğü üzere söktüğüm uzuun vida kadar yok. Şimdilik Gpa'da deneyeceğim.Bakalım gevşeme veya herhangi bir aksaklık çıkaracakmı.

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 22.Ekim.2008 saat 13:52 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Tebrik ediyorum, güzel bir yaklaşım... Gel gelelim, dediğim gibi, dişler çok az. Ben birkaç güne kadar İzmir'e dönüyorum, bunun uzun halini yaparım. Bence GPA'ya giderken asıl somunu kullanman daha yerinde olur, ama yine de sen bilirsin...

[Ekleme]
Bu arada 1 mm'lik pullarla 5 mm'lik pulun yerini değiştirsen daha iyi olur derim. Yani şu sırada takmalısın:

Yatak - 1mm'lik Pullar - 5mm'lik pul - dişli parça -> mil <- (simetriği)
[/Ekleme]

Düzenleyen cerem aslan 22.Ekim.2008 saat 13:58

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 22.Ekim.2008 saat 16:08 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

İlk başta dişli parçanın ardından 1mm pulları atıp sıkıştırdığımdan dişli parçanın arkasındaki boşluğa bir daha çıkamamak üzere 3 tane 1 mm lik pul doldurdu zaten Onunda peşine yeterince 1 mm lik pıl ardından 3 mm lik pulu attım. Eğer ciddi bir probleme sebep olmayacaksa bu şekilde kullanacağim.

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 22.Ekim.2008 saat 20:56 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Vay be... Ben de onu nasıl yaparım diye düşünüyordum... Hehe... Kullan öyle, süper olmuş o zaman...

(Küçük pullarla büyük pulların yerini değiştirmeni bu yüzden istemiştim. Yani ola ki sürüş sırasında küçük pullar dişli parçanın boşluğuna girerse mandal bir anda gevşeyebilirdi. Madem içine dolmuş pullar, dokunma, iyi öyle.)

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 22.Ekim.2008 saat 21:38 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

İlk montaj esnasında mili sıkarken bi kaç devir boşa döndüğünü farkettim. Başta mil yalama oldu sandım biraz korktum açıkçası. Sonradan farkettim pulların boşluğa geçtiklerini

1810.enes
Forum kurdu
Forum kurdu

Gönderen: 22.Ekim.2008 saat 23:18 | Kayıtlı IP Alıntı  1810.enes

Yarın Muğla'ya gitmeden önce bi tabelacıda karıncanın bayrağına şöyle bi sticker yaptıracağım.

Tahminen bayraktaki kabaca görüntüsü böyle olacak...

Düzenleyen enes şensoy 22.Ekim.2008 saat 23:21

9936.kaan
Yeni Kullanıcı
Yeni Kullanıcı

Gönderen: 23.Ekim.2008 saat 20:59 | Kayıtlı IP Alıntı  9936.kaan

dinamo ile üretilen elektriği güneş paneliyle desteklemekte güzel fikir zira güneş olduğu zaman kazancınız artacaktır fakan maliyeti biraz yükseltir karıncanın gökyüzüne bakan kısımlarını kaplamak yük taşırken ne kadar etkilenir ya da kaplamaya ne kadar izin verir orasıda tartışılır
Yukarı dön İzle 9936.kaan's Özellikler Diğer mesajlarını ara: 9936.kaan

2183.cerem
Kıdemli Kullanıcı
Kıdemli Kullanıcı

Gönderen: 03.kasım.2008 saat 23:42 | Kayıtlı IP Alıntı  2183.cerem

Evet abiler,

Herkese hayırlı olsun, Karınca'ların hepsi sahiplerine ulaştı (ulaşmak üzere :)

Enes, GPA fotoğraflarını gördüm. Yapacağını söylediğin deneme sonuçlarını bekliyorum, haberin olsun.
Vidyo da süper olmuş, bir benzerini şehir içinde (trafiğin yoğun olduğu bir zamanda) birkaç kamerayla uygulamayı düşündük. Eğlenceli olacağa benziyor

(Not: Karınca-2'nin bakımı yapılmıştır. Satış fiyatı olarak 250 YTL belirledim (çanta dahil, KDV hariç). Kargo da bana ait...)

Düzenleyen cerem aslan 03.kasım.2008 saat 23:43

Sayfa İleri >>
  Cevap YazYeni konu aç
Sayfayı yazdır Sayfayı yazdır

Git:
Size Kapalı gözüküyor Yeni Konu açmak
Size Kapalı gözüküyor Cevap yazmak
Size Kapalı gözüküyor Mesaj silmek
Size Kapalı gözüküyor Mesaj düzenlemek
Size Kapalı gözüküyor Yeni anket açmak
Size Kapalı gözüküyor Anketlere oy kullanmak